Vad är Kodknäck?

Kodknäck är en sajt där vi publicerar det pågående jobb vi gör med att skapa en progression för programmering inom grundskolan som i vårt fall är Årstaskolan i Stockholm.
Till progressionen kopplar vi lärarhandledning, aktivitetsexempel på hur du som lärare kan lära ut de begrepp och byggstenar inom programmering som är viktiga samt professionell utveckling. Detta för att eleverna ska kunna få med sig en bred verktygslåda gällande programmering när de lämnar grundskolan.

När blir ni klara?

Initialt så kommer det att saknas aktiviteter, då vi jobbar oss upp årskurs för årskurs. Men arbetet kommer aldrig att ta slut. Det handlar ju om en 10-årsplan för hur vi kan jobba med elever, men om två år kommer förutsättningarna och verktygen se annorlunda ut och då måste vi justera.

Är detta ett läromedel?

Nej. Det är framförallt ett förslag till progression inom programmering, där begrepp och byggstenarna ligger i fokus och är det vi utvecklar. Det är även lärarhandledning och exempelaktiviteter.

Vad behöver jag kunna för att använda Kodknäck?

Du behöver kunna det som ingår i de kurser vi listar under professionell utveckling i progressionen för varje årskurs du ska undervisa i. Vi rekommenderar därför att du går kurserna först om du känner dig osäker. Lärarhandledningarna utgår från att du har dessa kunskaper.

Vi rekommenderar även att, om du ska undervisa i matematik eller teknik i årskurs 0-3, du går alla kurser upp till årskurs 6. Samma gäller om du undervisar i årskurs 4-6, att du går kurserna upp till årskurs 9.

Vad får jag göra med ert material?

Allt material som vi skapar själv – och vi försöker skapa så mycket som möjligt – kan användas med en CC BY-SA licens. Det innebär lite förenklat att ni kan göra vad ni vill med bilder, filmer, text och annat här på sajten.
Om ni skulle göra om materialet (vilket ni får) måste ni dock dela med er av det på samma villkor. Detta för att materialet ska vara så fritt som möjligt och hjälpa så många som möjligt.

Vilka är vi?

Jonas Johansson – jonas.johansson@edu.stockholm.se
Speciallärare – med inriktning mot matematik | Årstaskolan
På Kodknäck: Skapar aktiviteter och innehåll

Kontakt

Årstaskolan

Hjälmarsvägen 16
120 53 Årsta

arstaskolan@stockholm.se