Material

Dator (då Scratch ännu inte funkar på iPad.), Makey Makey, klipp-och-klista-saker och dina bästa läroplansglasögon.

Del 1 | Scratch – Programmera en Etch a Sketch

Om ni är typ 40+ så kanske ni kommer ihåg barndomens fräckaste leksak, Etch a Sketch. Om inte, googla. Det vi nu ska försöka skapa är alltså en digital variant av detta enkla ritverktyg, genom att programmera i Scratch samt bygga vår egna kontroller med Makey Makey.

Vi går till https://scratch.mit.edu/ Om du vill kan du skapa ett konto här så du kan spara och dela dina program, men det är inget måste för denna övning.

Klicka på ‘Skapa’. Nu känner du igen katten från ScratchJr. Den stora skillnaden här gentemot ScratchJr är att våra block läggs uppifrån och ned, till skillnad från vänster till höger. I övrigt finns alla block med – och en hel del fler.

Vi kommer att programmera tillsammans och använda oss av de mörkorange händelse-blocken, som hanterar tangentbordet – de vanliga blå rörelse-blocken samt de gröna penna-blocken.

scratchpenna

Programmera

Figuren som vi ska styra kallas för sprajt. Du kan givetvis använda valfri sprajt, om du inte gillar katten.

För att programmet ska kunna känna av tangenttryckningar använder vi oss av de mörkorange blocket ‘när [tangent] trycks ned’. Här sätter vi upp avkänning för uppåtpil, nedåtpil, vänsterpil och högerpil för rörelse.
Till detta block lägger vi till de blåa rörelseblocken ‘peka i [] riktning’ för att visa vilket håll sprajten ska peka och ‘gå [10] steg’ för att visa hur mycket sprajten ska röra sig vid varje tryck.

För att aktivera pennan och även radera det vi redan skrivit använder vi oss av mellanslagstangenten. Till det blocket knyter vi de gröna pennablocken ‘radera’ för att ta bort allt, ‘sätt pennans färg till []’ för att välja färg och ‘penna ned’ för att aktivera så att pennan faktiskt skriver.

Nu kan du testa ditt program. Lek gärna och testa de olika funktionerna som finns, som hastighet, tjocklek på penna och färg med flera.

Här nedan har vi bäddat in programmet och du kan även titta hur det är uppbyggt. Dock kommer du bara att se det om du sitter vid en dator.

 

Del 2 | Makey Makey – egen kontroll till din Etch a Sketch

Nu är det dags att bygga vår kontroll till programmet.

makeymakeyMakey Makey är ett kitt med ett kretskort som egentligen är en liten del av ett tangentbord som vi kan koppla in i vår dator via USB. Till detta följer lite kablar som vi kan koppla in och använda olika saker som leder elektricitet och använda dessa som tangenter. T ex olika frukter, blyerts, människor, mynt och annat. Experimentera gärna och se vad som leder elektricitet. 

Vi kommer skapa ett tangentbord med lite aluminiumfolie, kartong och klipp-o-klistra. Ni får helt fria händer hur ni vill utforma och bygga ert tangenbord. Tänk bara på att lämna lite plats åt krokodilklämmorna som ska fästas på varje tangent.

Vill ni kan ni också testa att rita ett tangentbord med blyerts. Tänk på att det behövs ordentligt med blyerts för att det ska funka.

Då testar vi om det fungerar. Scratch-programmet finns även här https://scratch.mit.edu/projects/87346869/ om ni vill se hur det ser ut.

På Makey Makeys webbsajt finns massor av olika tips på hur du kan använda produkten.
Här finns även en liten how-to på http://makeymakey.com/howto.php

Extra

I videon ovan har Micke och Jonas byggt en gitarr med diverse klipp-och-klistra samt Makey Makey för att kunna spela Guitar Hero. Men i dagens övning ska vi skapa en Etch a Sketch.